Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine – 26. januar

26.01.2023.

Danas, 26. januara, širom naše planete obeležava se Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine. Obeležavanje ovog datuma ustanovljeno je 1972. godine kada je u Stokholmu održana prva Konferencija Ujedinjenih nacija o životnoj sredini.

Na Konferenciji Ujedinjenih nacija o životnoj sredini 1972. godine doneta je Deklaracija kojom se naglašava potreba za obrazovanjem o ekološkim problemima. Tri godine kasnije, u Beogradu je održan Međunarodni seminar o obrazovanju o zaštiti životne sredine na kom su učestvovali predstavnici oko 70 zemalja. Tada je doneta Beogradska povelja, dokument koji postavlja ciljeve i osnovne smernice programa obrazovanja o životnoj sredini na globalnom nivou.

Obrazovanje o zaštiti životne sredine ima za cilj da stvori svest i propagira znanje, vrednosti, stavove i veštine u svakom pojedincu da poštuje okolinu, tako što će se zalagati za rešavanje ekoloških problema na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Takođe, pojedinac treba da bude svestan ekoloških problema koji se javljaju u udaljenim mestima i da razume da su to i njegovi problemi zbog povezanosti svih sistema na Zemlji.

Glavni cilj ekološkog obrazovanja je naučiti ljude da u interesu svog opstanka moraju poštovati zakone i zahteve prirode, a ona će im bogato uzvratiti. Znanje je ono što nam niko ne može oduzeti, ali nam zdravu životnu sredinu mogu oduzeti neznanjem.

Javno komunalno preduzeće “Čistoća” iz Sombora se trudi da svojim aktivnostima i saradnjom sa obrazovnim ustanovama svakodnevno utiče, kako na očuvanje životne sredine, tako i na podizanje svesti i obrazovanje građana o značaju čuvanja naše planete.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije