Priznanje Somboru na završnoj konferenciji “Zvono te zove, recikliraj staklo”

18.12.2022.

U Beogradu je 14. decembra održana završna konferencija projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, kojoj se ispred lokalne samouprave prisustvovao većnik Srđan Savić, dok je JKP “Čistoća” predstavljala Jelena Ostojić.

Sombor je jedan od prvih gradova u Srbiji koji je dobio zvona za reciklažu staklene ambalaže i to u prvoj turi 100, a naknadno još 50. Zvona su postavljena u Somboru i naseljenim mestima, a građani su na ovaj način podstaknuti da odvajaju otpad i na taj način pomognu očuvanju naše planete.

Zahvaljujući zvonima postavljenim na teritoriji grada Sombora, ali i odazivu građana na apele za reciklažu, radnici Javnog komunalnog preduzeća “Čistoća” do sada su prikupili nešto više od 200 tona staklene ambalaže.

Na završnoj konferenciji pod nazivom “Zvono te zove – recikliraj staklo”, istaknuto je da je finansijska neodrživost uspostavljanja sistema reciklaže stakla trenutno najveća prepreka. Potrebne su fabrike za reciklažu stakla jer ne postoje ni u Srbiji, ni u BiH i Severnoj Makedoniji, gde se trenutno ovaj projekat sprovodi, te ovaj vredan resurs izvoze. Primarna selekcija na nivou opština je tek u povoju, a takse za odlaganje su niske ili ih nema pa je isplativije ambalažu poslati na deponiju, te je neophodno njihovo povećanje.

Projekat “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” pokrenula je Nemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, zajedno sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak. Projekat su implementirali NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Severne Makedonije.

NAJNOVIJE VESTI

Светски дан заштите животне средине

Очување животне средине је горућа тема у последњих неколико деценија због све већих еколошких катастрофа са којим се човечанство суочава.Управо из тог разлога Генерална скупштина Уједињених нација...

opširnije

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije