Razgovor sa dr Draganom Radojčićem, vd direktorom JKP “Čistoća” Sombor

10.07.2020.

Koliko je otpada prikupljeno za vreme trajanja “Meseca čistoće”?

Za vreme trajanja akcije „Mesec čistoće“ prikupljeno je i deponovano ukupno 9.653 m³ kabastog, građevinskog, baštenskog i ostalog otpada. U odnosu na prošlogodišnju akciju prikupljeno je oko 500 m³ otpada više, a pored pomenute akcije u više navrata radnici JKP „Čistoća“ Sombor vršili su uklanjanje divljih deponija u gradu.

 

Da li ima nekih novina u odnosu na akcije koje su sprovedene prethodnih godina, tj. da li je u nekom delu grada bilo znatno manje otpada nego ranijih godina, odnosno više i slično?

Što se tiče organizacije akcije, ona se odvijala u skladu sa istim rasporedom kojim su obuhvaćene sve ulice grada Sombora, dok je za seoske mesne zajednice od prošle godine uvedena novina u smislu načina realizacije Meseca čistoće, te je svaka mesna zajednica dobila u zavisnosti od broja stanovnika i određeni broj kontejnera od 5 m³ koji se postavljaju na određene lokacije svake nedelje, odakle se prikupljeni otpad odvozi na gradsku deponiju u Rančevu. Ovaj model pružio je odlične rezultate i vremenom će sigurno dovesti do krajnjeg cilja , a to je potpuno eliminisanje nastanka divljih deponija u Gradu Somboru.

Kada su u pitanju količine prikupljenog otpada, u komparaciji sa prošlogodišnjim količinama otpada odloženog od strane građana, možemo reći da je mesna zajednica „Nova Selenča“ imala veće količine generisanog otpada.

 

S obzirom na to da se u selima više ne organizuje “Mesec čistoće”, već su postavljeni kontejneri u koje građani mogu odlagati otpad, da li je u selima postavljen dovoljan broj kontejnera u koje građani mogu iznositi otpad koji nije klasifikovan kao kućno smeće? Takođe, meštaani Kljajićeva su nam se javljali da pitaju zbog čega kontejneri nisu ravnomerno raspoređeni i ako ih nema dovoljno zbog čega se ne menja lokacija na koju se postavljaju?

O broju kontejnera koji se postavljaju u selima odlučuje Gradska uprava dok je JKP „Čistoća“ u ovom slučaju samo izvršilac usluge. Prijave za postavljanje ovih kontejnera meštani obavljaju obraćajući se mesnoj zajednici naselja čiji su stanovnici, a nadležni određuju lokaciju i raspored postavljanja ovih posuda po kojem JKP „Čistoća“ postupa.

 

Ukoliko smatrate da imate nešto da dodate, slobodno to učinite.

Poslove upravljanja otpadom na teritoriji grada Sombora obavlja JKP „Čistoća“, u skladu sa Odlukom o održavanju čistoće na teritoriji grada Sombora, kojom su propisani uslovi i način organizovanja poslova u vršenju komunalne delatnosti održavanja čistoće.

S obzirom na to da se prilikom obavljanja poslova prikupljanja komunalnog otpada susrećemo sa situacijama da građani iznose otpad koji ne spada u kućni otpad i da ga odlažu u neadekvatne posude, smatram da je neophodno građane najpre edukovati, a zatim poslovanje uskladiti sa odredbama Odluke o održavanju čistoće koja regulišu ovu oblast.

U nastojanju da rešimo pomenuti problem, u prethodnom periodu uputili smo informativno-edukativna obaveštenja građanima o vrstama, količini i načinima odlaganja kućnog otpada, a sa ovim obaveštenjima nastavićemo do 01.09.2020. godine, što je i krajnji rok za primenu mera navedenih u obaveštenjima.

Takođe bih iskoristio priliku da još jednom zamolim naše sugrađane i pozovem ih na odgovorno ponašanje prema sredini u kojoj žive. Ukoliko postoji potreba za odlaganjem otpada koji ne spada u kategoriju komunalnog-kućnog otpada i građani nisu u mogućnosti otpad samostalno transportovati do gradske deponije, potrebno je pozvati blagajnu JKP „Čistoća“ radi iznajmljivanja kontejnera za odlaganje. Kontakt telefon je sledeći: 025/415788.

NAJNOVIJE VESTI

Апел

Украден је контејнер ЈКП Чистоће Сомбор од 5 кубика у насељу Корлатош. Апел суграђанима уколико сте приметили нешто да нас обавестите на број телефона...

opširnije

Светски дан заштите животне средине

Очување животне средине је горућа тема у последњих неколико деценија због све већих еколошких катастрофа са којим се човечанство суочава.Управо из тог разлога Генерална скупштина Уједињених нација...

opširnije

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije