Obaveštenje građanima u vezi sa prikupljanjem, transportom i odlaganjem leševa uginulih životinja na teritoriji Grada Sombora i naseljenih mesta

19.06.2019.

JKP „Čistoća“ Sombor – Zoohigijenska služba

 

Obaveštenje građanima  u vezi sa  prikupljanjem, transportom i odlaganjem leševa uginulih životinja na teritoriji Grada Sombora i naseljenih mesta

 

Subvencionisana usluga sakupljanja leševa domaćih životinja , krupne stoke (pod krupnom stokom se podrazumevaju goveda, konji, svinje, ovce, koze i živina  preko 30 kg težine po grlu) se odnosi isključivo za fizička lica i registrovane individualne poljoprivredne proizvođače, evidentirane sa veterinarskim kontrolnim brojem u Centralnoj bazi podataka Uprave za veterinu, kao vlasnici/držaoci životinja. Preuzimaće se samo uginule životinje od navedenih fizičkih lica, uredno obeležene ušnim markicama (goveda, ovce, koze, svinje), odnosno mikročipom (konji).

Subvencionisana usluga sakupljanja leševa domaćih životinja se ne odnosi na subjekte koji poseduju Rešenja o upisu u Registar objekata za držanje i uzgoj životinja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kod Uprave za veterinu.

Informacija o uginuću i zahtev za preuzimanje se upućuje nadležnoj službi JKP „Čistoće“ Sombor svakog radnog dana i subotom od 8,00 – 14,00 časova, putem telefona 025/415-788 ili mobilne mreže 063/1199625 .  U zahtevu se navodi ime i prezime vlasnika /držaoca stoke, broj telefona, mesto i adresa, vreme uginuća, vrsta, okvirna težina, broj uginulih grla i druge značajne informacije.

Vlasnici, odnosno držaoci životinja se u slučaju uginuća moraju striktno pridržavati člana 136 Zakona o veterinarstvu (Službeni Glasnik RS br. 91/2005, 30/2010, 93/2012 i 17/2019), u kome se navodi:

Zabranjeno je bacati leševe životinja u reke ili druge vodene tokove ili odvode ili ih ostavljati na putevima, otvorenom prostoru, u šumama ili na drugom mestu.

Vlasnici i držaoci životinja dužni su da prijave uginuće životinje nadležnoj veterinarskoj stanici. Prijava podrazumeva da je grlo stoke predhodno bilo registrovano u centralnoj bazi i propisano obeleženo. Nakon izlaska na teren i konstatovanja uginuća vlasnik uginule životinje je dužan da od veterinara dobije zapisnik – potvrdu o uginuću i uputnicu za transport i odlaganje lešaTroškovi usluge veterinara snose vlasnici/držaoci životinja. Nakon toga vlasnik uginule životinje poziva Centralnu bazu zoohigijenske službe JKP „Čistoća“ radi preuzimanja uginule životinje.

Obaveza vlasnika uginule životinje pre dolaska zoohigijenske službe je da istu dopremi i odloži na čvrstu podlogu, tako da je omogućen nesmetan prilaz specijalizovanog vozila. U slučaju da vlasnik uginule životinje ne postupi u svemu prema uputstvima iz ovoga stava pre dolaska zoohigijenske službe subvencionisana usluga se neće izvršiti , a troškovi izlaska na teren padaju na teret vlasnika/držaoca životinja.

Kada vlasnik/držaoc posumnja da je životinja uginula od zarazne bolesti vlasnik je dužan da slučaj bez odlaganja prijavi veterinaru ili veterinarskom inspektoru, koji uzima patološki materijal i šalje ga na ispitivanje radi ustanovljavanja uzroka uginuća.

Zoohigijenska služba je dužna da obezbedi prevoz leša sa mesta uginuća do objekta za pregled leševa,  ili sakupljanje, preradu ili uništenje, kao i da obezbedi dezinfekciju, vozila i opreme nakon izvršene usluge

Zoohigijenska služba JKP „Čistoća“ je dužna da od trenutka prijema poziva u roku od 48 časova izađe na teren i izvrši uslugu.

Usluga sakupljanja i odvoženja leševa uginulih životinja će se obavljati počevši od 1.07.2019 god. svakog radnog dana u periodu od 9,00 – 17,00 čas., uključujući i subotom od 8,00 – 13,00 čas.

Usluga sakupljanja , transport do VU „Proteinka“ i odlaganje leševa uginulih životinja je besplatna za sva fizička lica i individualne poljoprivredne proizvođače vlasnike/držaoce registrovanih grla krupne stoke , a koji ovu delatnost obavljaju u svojim domaćinstvima.

Okvirni raspored prikupljanja leševa uginulih životinja na teritoriji Grada Sombora i naseljenih mesta

 

PONEDELJAK 

Br. Relacija
1. Sombor – Bački Monoštor
2. Bački Monoštor – Bezdan
3. Bezdan – Kolut
4. Kolut – Bački Breg
5. Bački Breg – Kolut – Gakovo
6. Gakovo – Rastina
7. Rastina – Sombor

UTORAK

Br.   Relacija
 1. Sombor – MZ G.Varoš, MZ Goge, prigradska naselja uključujući i salaše  (Nenadić, Obzir, Bilić, Rančevo, Milčić, Čičovi, Šaponje)

 SREDA

Br. Relacija
1. Sombor – Svetozar Miletić
2.  Svetozar Miletić – Stanišić
3.  Stanišić – Riđica
4.  Riđica – Aleksa Šantić
5.  Aleksa Šantić – Sombor

ČETVRTAK

Br.   Relacija
 1. Sombor – MZ Selenča,  prigradska naselja uključujući i salaše ( Bukovac, Centrala, Lugovo, Žarkovac, Gradina, Lenije )

        PETAK

Br. Relacija
1. Sombor – Čonoplja
2.  Čonoplja – Kljajićevo
3.  Kljajićevo – Telečka
4.  Telečka – Stapar
5.  Stapar – Doroslovo
6.  Doroslovo – Sombor

 

 

 JKP „ČISTOĆA“ SOMBOR

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije