Analiza količina i sastava komunalnog otpada

11.04.2018.

Prema navedenom Pravilniku izdvojeno je 16 elemenata iz ukupne strukture komunalnog otpada sa tri različite lokacije i tipa stanovanja u okviru kojih se mogu uočiti značajne razlike između kolektivnog i individualnog kod određenih vrsta otpada (baštenski otpad i fini elementi – pepeo). Ovaj podatak je potpuno razumljiv i logičan, obzirom da način stanovanja uslovljava generisanje različitih vrsta otpada, međutim kod ostalih analiziranih komponenti razlike su manje izražene.

Prema ovoj zimskoj analizi, jedno prosečno domaćinstvo generiše 17,15 kg otpada nedeljno, dok jedan stanovnik Sombora dnevno stvori 0,907 kg komunalnog otpada. Ukupno se na deponiju odloži 502.760 kg komunalnog otpada nedeljno. Ako bi se ovaj podatak preračunao u zapreminu, a na osnovu prosečne specifične težine nesabijenog komunalnog otpada od 0,3 t/m³, ova količina bi nedeljno zauzimala prostor od 150,83 m³, a godišnje 7.843 m³. Ovaj proračun se isljučivo odnosi na komunalni otpad koji se stvara u domaćinstvima i lokalima, bez udela industrijskog građevinskog biorazgradivog i otpada iz „Meseca čistoće“.

Ako pretpostavimo da se samo neka od komponenti u potpunosti izdvaja iz ukupne mase otpada, tokom čitave godine, to bi se težinski i novčano moglo izraziti kroz sledeći pregled:

Tabela prikazuje udeo od 13,285 % i isti se odnosi samo na reciklažne materijale koji se obrađuju u Reciklažnom centru JKP „Čistoće“. Rezultat dobijen na osnovu ove analize predstavlja prosečnu vrednost svih kategorija stanovanja i udela otpada koji korisnici generišu.

Vrednost reciklabilnog otpada od 52.797165 rsd, je utvrđena na osnovu cenovnika JKP „Čistoće“ i predstavlja samo alternativnu vrednost koja se može dobiti iz ovih materijala u slučaju potpune selekcije ove vrste otpada. To bi u krajnjem značilo da je opravdana i realna ideja uspostavljanja potpune selekcije reciklabilnog otpada i da je pored primarne, opravdano uvesti i sekundarnu selekciju komunalnog otpada u Somboru.

Sa tom namerom i ciljem pozivamo sve korisnike naših usluga da podrže ovogodišnju kampanju „Reciklaža nije blamaža“ jer se na taj naičn doprinosi zaštiti i unapređenju životnog okruženja.

Celokupnu analizu možete videti u PDF formatu u prilogu ove vesti.

izvestaj o zimskoj analizi koliina i morfoloskom sastavu komunalnog otpada u somboru

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije