Početak prekogranične saradnje

01.02.2018.

Na početku sastanka, koji je održan 29. januara 2018. godine u kabinetu Gradonačelnika predstavnici JKP „Čistoće“ i „Univerzala“ su izneli način organizacije preduzeća, delatnosti koje se obavljaju u Somboru, odnosno Đakovu, a kasnije su definisani ciljevi, aktivnosti i okviri buduće saradnje dvaju JKP. Takođe je od strane Gradonačelnika upućen poziv za šire oblike saradnje lokalnih samouprava Sombora i Đakova.

U toku posete delegacija je imala prilike da se kroz obilazak Đakova, upozna sa komunalnim redom i funkcionisanjem gradske sanitarne deponije komunalnog otpada.

Đakovo je manji i idiličan grad u Osiječko – baranjskoj županijij (27.745 stnovnika), koji obuhvata sam Grad i 9 naselja. Pretežna delatnost stanovništva je poljoprivreda i industrija.

Preduzeće za komunalne djelatnosti „Univerzal“ održava čistoću grada, pogrebne i usluge parkiranja, održavanje stanova, upravljanje tržnicom i sajmovima, održavanje sportskih objekata i zelenila, a na osnovu našeg kratkog obilaska, to vrlo uspešno radi. Utisak čistoće i urednosti preovlađuje u svim ulicama i naseljima Grada, a posebno način upravljanje otpadom. Verovatno je to posledica striktnog sprovođenja zakona u oblasti zaštite životne sredine, ali i obaveze svih stanovnika da komunalni otpad razvrstavaju u tri, a od februara u četiri posude. Divlje deponije nisu zapažene, a gradska sanitarna deponija se tehnološki vodi po procedurama i standardima. Ovakav izgled grada i komunalne infrastrukture svakako je rezultat ulaganja lokalne samouprave, ali i Fonda za zaštitu okoliša koji je u najvećoj meri finansirao nabavku već pomenutih posuda za korisnike usluga. Tome svakako doprinosi i visoka cena komunalnih usluga koju domaćinstva plaćaju JKP „Univerzalu“ i ona prosečno iznosi oko 10 evra.

Upoređujući uslove i način upravljanja otpadom vidljiva je razlika u primeni standarda, a mi se nadamo da će otvaranjem poglavlja 27. pristupnog ugovora sa EU, te realizacija ovog prekotraničnog projekta doprineti da se i kod nas u Somboru uspostavi sličan sistem.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije