Divlja deponija u Bezdanu

23.01.2018.

Sombor:

Divlja deponija u rezervatu biosfere

Očuvana priroda, Dunav, vikend naselja, čarde, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje turistički su aduti Bačkog Monoštora i Bezdana. Ali tu sliku kvari divlja depionija koja se nekontrolisano širi baš između Bezdana i Bačkog Monoštora.

“Monoštor i mi u Bezdanu razvijamo turizam i sada gosti kada idu do drugog sela moraju proći pored ove deponije. Nekoliko puta smo goste slali da idu zaobilaznum putem iako je taj put duplo duži samo da ne vide ovu sramotu”, kaže Biljana Pudar, presednica TU “Vikend” Bezdan.

Divlja deponija nalazi se na području koje je UNESKO

proglasio rezervatom biosfere, prvim u Vojvodini, nedaleko je i Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje sa poznatim lovištima.

“Poslednjih desetak godina smo 5-6 puta sanirali tu

deponiju o trošku budžeta grada. Građani i Bezdana i Monoštora nemaju nikakvu potrebu da tamo odvoze otpad jer se iz njihovih sela redovno odnosi kućni otpad, a i ova dva sela kao i ostala somborska sela obuhvaćena su akcijom ‘Mesec čistoće'”, kaže Nikola Pajić, direktor JKP “Čistoća” Sombor.

Iz budžeta grada Sombora godišnje se izdvaja deset miliona dinara za sanaciju divljih deponija u somborskim selima. Tako će biti i ove godine, a deponija između Bačkog Monoštora i Bezdana je prioritet.

“Dogovor je da u ovog godini prva divlja deponija koja će biti sanirana bude ova deponija. LJudi moraju da shvate da štete sami sebi i sredini u kojoj žive, a naročito je je ovo području koje je prošle godine proglašeno za područje pod zaštitom UNESKO. Ne treba bežati ni od kaznene politike”, kaže Pajić.

Na ovoj divljoj deponiji danas završava kućni otpad, leševi uginulih životinja, stari nameštaj, a na toj deponiji prazne se i cisterne koje se koriste za čišćenje septičkih jama.

I kada se ova depionija sanira neće biti lako sprečiti da na njenom mestu ponovo ne nastane novo divlje odlagalište smeća.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije