Adaptacija fasade

27.12.2017.

Zgrada u kojoj se trenutno nalaze uprave dva javna preduzeća JKP „Čistoće“ i JKP „Zelenila“, do početka Drugog Svetskog rata bila je verski objekat somborskih Jevreja, Sinagoga.

Odluka da se na ovom mestu izgradi verski objekat Sinagoge za obavljanje službe somborskih jevrejskih porodica, donet je 16. februara 1862. godine i za tri godine su prikupljena sredstva za njegovu izgradnju.

Projektant i graditelj je bio Kar Gfeler, a prvo veroispovedanje je obavio somborski rabin David Kon.

Završetkom rata i usled stradanja, pogroma i raseljavanja koje su nacisti sproveli nad Jevrejskim stanovništvom, u Sinagogi se više nisu obavljali verski obredi, te je odlukom Jevrejske opštine, 1945. godine poklonjena gradu Somboru, a posle adaptacije u njemu se do 1985. godine odvijala nastava Škole učenika u privredi.

Nakon niza preseljenja, u zgradu Sinagoge se useljava uprava KRO „Čihaš Bene“ –današnja JKP „Čistoća“, a pored uprave u ovom prostoru su se nalazili sektorikomunalne usluge, biljne proizvodnje, parkova i građevinske operative.

Vrlo skraćen istorijat zgrade ukazuje na burnu istoriju ovog objekata, a naslage boje njene fasade i istorijski podaci svakako neće dozvoliti da se ovaj, za somborske prilike značajan objekat, prepusti zaboravu.

Upravo sa tim ciljem, ali i iz estetskih i bezbednosnih razloga, rukovodstvo JKP „Čistoće“ je krajem ove godine donelo odluku da se deo do sada neuređene dvorišne fasade uredi. Poslednje decembarske lepe dane izvođači koriste da bi radove priveli kraju, kako bi i ovaj deo zgrade, kao i ulični, bio uređen, jer „kuća“ govori o domaćinu, a mi želimo da JKP „Čistoća“ bude dostojna svoje uloge i komunalnih zadataka koje za potrebe grada i korisnkia usluga obavlja.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije