Prihvatilište za napuštene životinje JKP

11.12.2017.

(tekst preuzet iz “Blic Magazina”)

10 razloga zašto je dobro udomiti mešance

Sve je više ljudi koji svoje ljubimce žele da potraže u azilima za pse. Nakon što pruže priliku nekom dragom biću, osećaće se mnogo bolje, ali evo još deset razloga zašto je dobro udomiti mešanca.

1.
Mešanci su jedinstveni. Ne postoje dva ista psa mešanca i ako želite da udomite takvog psa, imaćete veliki izbor.

2.
Sa mešancima ćete lako uspostaviti komunikaciju. Samim tim oni će pre naučiti da komuniciraju sa vama od rasnih pasa. Rasni psi imaju određeni karakter, neki uče lako, neki su tvrdoglavi, neki neposlušni. Zato će dresura takvog rasnog psa biti mnogo teža nego dresura mešanaca.

3.
I mešance možete da vodite na izložbe.

4.
Takođe, mali mešanci mogu da postanu veoma korisni tragači i spasioci. Uz dobar trening, mogu da postanu veoma dobri terapijski psi, često mnogo poslušniji od rasnih pasa.

5.
Kada ih udomite, kuce su uglavnom već navikle na ljude, jer su u prihvatilištu imali kontakt sa osobljem. Ako uzmete kucu sa ulice, ona će vam biti toliko zahvalna, da će veoma brzo pokazati da radi sve onako kako vi želite.

6.
Briga oko štenaca zna nekada da bude veoma naporna. Zato je udomljavanje starijeg psa odlično rešenje, ako nemate vremena za ogajanje mališana.

7.
Mešanci su zdraviji psi. Nemaju toliko zdravstvenih problema koje određene rase nose sa sobom. Recimo, svi psi sa spljoštenom njuškom imaju velike probleme sa disanjem, koji mogu da prerastu u respiratorne bolesti. Neki psi su skloni problemima sa gušteračom, veliki rasni psi imaju često problema sa kostima…

8.
Udomljavanjem mešanca štedite novac. Privenstveno jer ne kupujete psa, ali i zbog toga što su takvi psi uglavnom već sterilisani i vakcinisani. Ako ste odgovoran vlasnik, a ne želite da budete odgajivač, onda je veoma važno da vaš ljubimac bude sterilisan zbog zdravstvenih razloga.

9.
Kada udomite kucu, ne znate mnogo o genetici koju pas nosi. Prva stvar koju trebate znati je da ne postoji agresivan pas. Psi takvi postaju vaspitanjem. Dakle, ako ste odgovoran vlasnik, koji zna kako da postupa sa psom, ne postoji šansa da se vaš udomljeni pas pretvori u zver. Može samo da vas iznenadi neverovatnom privrženošću.

10.
Poslednji razlog je najvažniji za vas kao vlasnika i čoveka. Time što ste uzeli kucu iz azila, spasili ste jedan život. A budite sigurni da vam niko neće biti zahvalniji na tome od njega.

 

Nadamo se da su ovo dovoljni razlozi da posetite naše prihvatilište na Monoštorskom putu u vremenu od 11 – 13 časova i izaberete Vašeg novog kućnog ljubimca.

Oni vas čekaju

Vaša Zoohigijena JKP “Čistoće”

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije