Sanirano smetlište

06.12.2017.

Smetlište između mesnih zajednica Čonoplje i Svetozara Miletića je nastalo pre tridesetak godina i na ovu lokaciju je odlagan komunalni i drugi otpad iz pomenutih MZ. Zbog neadekvatnog odlaganja i nepostojanja organizovanog sakupljanja otpada, problem ove divlje deponije se iz godine u godinu uvećavao. Periodične akcije delimičnog saniranja stanja nisu dale željene rezultate jer su pojedini nesavesni meštani nastavljali sa starom praksom, ali i činjenice da se nastali otpad negde morao odlagati. Bahatost i bezobzirnost pojedinaca je kulminirala kada je pretila opasnost da se u potpunosti zatvori regionalni put, jer je otpad bio odložen do polovine kolovoza koji se graničio sa ovim smetlištem.

Uspostavljanjem organizovanog sakupljanja, transporta i odlaganje otpada iz ovih MZ na deponiju „Rančevo“, koje je JKP „Čistoća“ otpočela 2011. godine, stvoreni su realni uslovi da se ova divlja deponija sanira, a celokupno područje rekulitiviše. Na taj način bi nestali problemi koji su godinama nanosili štetu okolnom parcelama na koje se razvejavao otpad i na potpuno adekvatan i primeren način zaštitila životna sredina.

U saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za urbanizam i zaštitu životne sredine, JKP „Čistoća“ je 2011. godine sanirala tri četvrtine smetlišta, a deo za koji nije bilo sredstava, ostao je da se sanira u narednim godinama.

Spletom okolnosti na ovom lokalitetu je nađeno telo nesretne Tijane Jurić, te je iz pijeteta i na inicijativu fondacije „Tijana Jurić“ pokrenuta inicijativa potune sanacije i remedijacije ovog prostora, uz svestrdnu pomoć Grada Sombora.

Prema procenama iz elaborata „Evidencija divljih deponija na teritoriji Grada Sombora“ iz 2016. godine, za potpunu sanaciju, odnosno izmeštanje je ostalo oko 10.000 m³ skoro potpuno razgrađenog otpada i ove količine su mehanizoacijom i radom radnika JKP „Čistoće“ sanirane tokom dvomesečne kampanje. Na osnovu dokumentacije nadzornog organa, zaključno sa 20.10.2017. godine, na deponiju „Rančevo“ je transportovano i odloženo 5.996 m³ otpada, a oslobođena površina, koja je u vlasništvu Grada, će svakako biti iskorišćena za potpuno drugu namenu.

Na ovaj način Grad Sombor i JKP „Čistoća“ ispunjavaju svoju viziju i misiju, da teritorija Grada i svih mesnih zajednica ima zdravu životnu sredinu, da se komunalni i drugi otpad na adekvatan i bezbedan način trajno odlaže na mesima na kojima su za takvu aktivnost stvoreni uslovi. Očekivanja JKP „Čistoće“, a pre svega stanovnika svih mesnih zajednica i Grada Sombora su da se ove akcije nastave i u ostalim mesnim zajednicama gde slične divlje deponije i smetlišta postoje.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije