Ekolozi u akciji i edukaciji

08.06.2017.

Udruženje građana „Volonter“ je u petak, 09.09.2016. godine održalo konferenciju za medije na kojoj je najavljen početak projektnih aktivnosti u okviru projekta „Ekolozi u akciji i edukaciji“ koji je počeo sa realizacijom 01. septembra i traje do 31. novembra.
Na konferenciji su govorili menadžer projekta Nebojša Opačić i direktor JKP „Čistoća“ Nikola Pajić, a konferenciji su prisustvovali i stručni predavači iz oblasti zaštite životne sredine koji će biti angažovani na obukama.
U ovom periodu, kako je najavljeno od strane Nebojše Opačića iz udruženja građana „Volonter“, biće realizovan niz aktivnosti vezanih za zaštitu životne sredine, a planirano je da se održe edukativne aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola na teme kao što su: upravljanje otpadom, obnovljivi izvori energije, reciklaža i dr, a biće organizovane i volonterske akcije čišćenja pojedinih izletišta u gradu gde će nakon akcije biti postavljene kante za otpatke i table sa upozorenjima. Takođe, učesnici projekta će imati priliku da obiđu Gradski reciklažni centar koji funkcioniše u okviru JKP „Čistoća“ i da se upoznaju sa radom i značajem ovog pogona za očuvanje životne sredine.
Predstavnici udruženja su izjavili da očekuju da se ovim aktivnostima priključi veliki broj mladih ljudi, prvenstveno iz seoskih sredina, gde su neformalni vidovi edukovanja nedostupni mladima.
Kroz realizaciju projektnih aktivnosti, korisnici projekta će steći odgovornost za očuvanje ekologije i odgovoran odnos prema otpadu, tj načinima pravilnog upravljanja otpadom, zanačaju sortiranja otpada i prednostima reciklaže. Stanovništvu u naseljenim mestima biće predočen ispravan način ponašanja u ekosiistemu, kao i značaj upravljanja otpadom u naseljenim mestima, gde je od nedavno uspostavnjen organizovan odvoz smeća od strane JKP „Čistoća“ Sombor i očekuje se da domaćinstva više sarađuju i pravilno sortiraju i odlažu otpad, kao i da ne bacaju otpad na divlje deponije.
Prema rečima Nikole Pajića, direktora JKP „Čistoća“, ovakve inicijative je uvek potrebno podržati kako bi se podigla svest sugrađana, posebno kod najmlađe populacije, zbog toga što su oni budući naraštaji koji treba da imaju pozitivan odnos prema životnoj sredini, kako bi se iz generaciju u generaciju stvarala zdravija okolina. Ovaj projekat je od velikog značaja za naseljena mesta u kojima je od nedavno uspostavljen organizovan odvoz otpada, te je u tim mestima neophodno edukovati i informisati stanovništvo, kako bi im se približili pozitvni stavovi oko teme kao što je ova – upravljanje otpadom.
Promena svesti kod mladih naraštaja, odogvoran odnos prema okolini, razbijanje predrasuda, zainteresovanost stanovnika seoskih mesnih zajednica da se uključe u proces organizovanog odvoza smeća, povećan broj korisnika usluga JKP „Čistoća“ koji pravilno odlaže otpad i sortira ga na pravilan način, smanjen broj divljih deponija su glavni ciljevi ovog projekta, te se kao rezultat očekuje povećena količinia sortiranog otpada u reciklažnom centru koji može da se reciklira, što doprinosi smanjenju zagađena okoline i porastu procenta reciklaže sirovina, koji u Srbiji iznosi svega 1%.
Projekat finansira Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, u okviru konkursa za realizaciju projekata iz oblasti zaštite životne sredine, a partneri na projektu su JKP „Čistoća“ i JKP „Zelenilo“.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije