Prolećne aktivnosti JKP Čistoća

30.03.2012.

U TOKU JE NIZ VELIKIH PODUHVATA GRADSKE VLASTI I JKP “ČISTOĆA”
PROJEKAT RECIKLAŽNOG CENTRA JEDINSTVEN U SRBIJI
Nećemo dopustiti da se ovde privatizuje pravo na taj posao, već želimo da grad ima benefit od toga. Ne smemo da dođemo u situaciju da ne znamo šta nam se dešava na otpadu, i da nam sutra neko donosi materijal opasan po sredinu u kojoj živimo – rekao je Siniša Lazić
Sa prvim prolećnim danima, startovala je sezona komunalne gradnje u Somboru. Građevinska operativa koja izvodi radove na kapitalnim objektima koje finansira gradska vlast, u punom je zamahu. Jedan od bitnih učesnika u projektima je i JKP “Čistoća” Sombor, a poduhvat koji se od ostalih izdvaja po značaju i veličini svakako je budući Reciklažni centar na Staparskom putu, jedinstven te vrste u Srbiji. Reč je o investiciji vrednoj 45 miliona dinara, koja će umnogome unaprediti tretiranje otpada na našem prostoru, ali i podići opšti nivo ekologije. Uz to, ozbiljni poduhvati su i izgradnja Prihvatilišta za pse, obnova Parka “Selenča”, a u toku je i tradicionalna akcija “Mesec čistoće”, obnova cvetnih i zelenih površina u gradu, sve ostalo…
U nameri da javnost podrobno informišu o ovim aktivnostima, čelnici grada, predsednik gradske Skupštine i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Mr Siniša Lazić, gradonačelnik Nemanja Delić, i direktor JKP “Čistoća” Sombor Andrija Penzeš, početkom sedmice obišli su gradilišta, zajedno sa novinarima.
Obraćajući se javnosti na gradilištu budućeg Reciklažnog centra, na Staparskom putu, Siniša Lazić je ocenio da je reč o početku realizacije velikog projekta i “da će finale upravljanja otpadom na teritoriji Zapadnobačkog okruga kao i pet opština koje su potpisale sporazum, biti na deponiji u Rančevu, gde će se izgraditi moderan centar, po ugledu na evropske”.
STRUJA I TOPLOTNA ENERGIJA IZ OTPADA?
-Mi ćemo participirati ka evropskim fondovima koji se bave zaštitom životne sredine, jer ovde želimo da izgradimo kapacitete koji će, verovatno, biti korišćeni i za proizvodnju električne energije, od materijala koje ne mogu da se prerade za sirovinu, kao i za proizvodnju toplotne energije. Već finansiramo izgradnju pristupnog asfaltnog puta ka deponiji na Rančevu, uslediće kupovina adekvatnih posuda za otpad za stanovništvo, i ta primarna separacija će se vršiti pri samom prikupljanju otpada. Ovo je prvi korak, i prvi projekat u Srbiji koji će se realizovati na ovakav način. Tome će doprineti i društvena svest koju smo podizali kroz razne projekte do sada, i nastavićemo. Građane ćemo pripremiti na to da odvajaju plastiku, papir, sav otpad koji se može koristiti, i na taj način ćemo unaprediti naš odnos prema životnoj sredini – rekao je Lazić.
-Nećemo dopustiti da se ovde privatizuje pravo na taj posao, već želimo da grad ima benefit od toga. Ovo može da bude dobar izvor prihoda. Iz ovog posla može da se finansira i kultura i sport, sve što nam je potrebno. Ne smemo da dođemo u situaciju da ne znamo šta nam se dešava na otpadu, i da nam sutra neko donosi materijal opasan po sredinu u kojoj živimo. Lokalna vlast želi aktivno da učestvuje u ovom poduhvatu, jer je to jedan od veoma važnih segmenata našeg životnog okruženja – ocenio je Lazić.
Povodom obnove Parka “Selenča” Lazić je podsetio da je to doskora “bilo jedno mračno stecište, gde su se dešavale svakakve neprimerene  radnje.”
PARK, ŠUMICA, IZLAZAK NA KANAL…
-Tu su se mogli naći upotrebljeni špricevi, kese za duvanje lepka, baš svašta, i to je bilo jedno prilično nebezbedno mesto u srcu najurbanijeg i najnaseljenijeg dela grada. Sada, osvetljavanjem, higijeniziranjem, revitalizacijom zelenila, kompletnim uređenjem ovog prostora, i povezivanjem na obližnji dečiji vrtić, dobićemo jedan veoma lep lokalitet gde će se ljudi odmarati, deca igrati i, u prijatnom ambijentu, provoditi deo vremena. Vodimo računa o revitalizaciji zelenila i onoga čime se grad ponosi, a siguran sam da ćemo posle ovoga, kadidovati još jedan projekat. Reč je o uređenju šumice kod Rokovaca. Povezivanjem ovog dela grada sa kanalom i završetkom projekta koji je u toku, (šetalište pored kanala) “Novu Selenču” ćemo izvesti na kanal, i njenim žiteljima dati jedan potuno novi sadržaj. Ta šumica, praktično, predstavlja pluća ovoga grada, i njenim uređenjem ćemo sprečiti da se tamo odlaže smeće i da se deašvaju neke ativnosti koje nisu primerene ni zelenilu ni gradu – rekao je Lazić.
Andrija Penzeš, direktor “Čistoće”, rekao je da i ove godine grradsko JKP, zajedno sa gradom Somborom, sprovodi tradicionalnu akciju “Mesec čistoće”.
ČIŠĆENJE 330 ULICA SOMBORA
-Kao i ranije, akcija počinje na Apatinskom putu i okolnim ulicama, a nastavlja se preko Centrale i Bukovca i obuhvatiće više od 330 ulica Sombora. Akcija je zamišljena tako da se odnosi nestandardni, kabasti, baštenski otpad, i ostalo, što imamo u domaćinstvima. Na taj način dajemo doprinos uređenju grada i smanjenju divljih deponija, samim tim i zaštiti životne sredine – rekao je Penzeš.
Nemanja Delić, gradonačelnik, podsetio je da su grad Sombor i JKP “Čistoća” poslednjih nekoliko godina pokrenuli mnogo novih stvari.
-Osim tradicionalne akcije “Mesec čistoće”, koju su građani dobro prihvatili i odazivaju joj se – vidimo i po ulicama kolike su količine otpada izneli ispred stambenih objekata – mi smo uradili nekoliko kapitalnih stvari na polju delatnosti JKP “Čistoća”. Organizovanim iznošenjem smeća danas je pokriven veći deo teritorije grada Sombora, i to više nije samo privilegija stanovnika grada, već je započeto da se radi i na selima. Osim toga, aktuelna je i izgradnja azila za pse i mačke lutalice i izgradnja Reciklažnog centra. Takođe, sređen je veliki deo zelenih površina, mnogi parkovi se danas rekonstruišu i možemo reći da je JKP “Čistoća” uspela da održi sve svoje funkcije, ali i da unapredi delatnost, a siguran sam i da građani sve to primećuju u svakodnevnom životu, kako meštani grada tako i sela – rekao je Delić.
Fotosi: 1. U punom jeku radovi na Reciklažnom centru
2.Nemanja Delić, Andrija Penzeš i Siniša Lazić: Somborci znaju da grad brine o zelenilu i čistoći
3. Radovi u Parku “Selenča”
4. “Mesec čistoće”
5. Obnova rasade cveća
OBRADA 9 TONA OTPADA DNEVNO
-Finansijer budućeg Reciklažnog je Fond za zaštitu životne sredine Republike Srbije, zajedno sa gradom Somborom, JKP “Čistoćom” i Ministarstvom  životne sredine. Vrednost investicije je 45 miliona dinara. U toku je faza niskogradnje, zemljani radovi, sa ciljem da se do 1. maja centar otvori. Objekat  se gradi u tri faze. Nakon prve faze, niskogradnje, uslediće visokogradnja i gradiće se pet hala, a treća faza podrazumeva opremanje objekata. Planirani kapacitet je obrada 9 tona otpada dnevno, i u planu je da se uposli 20 radnika. U startu, dok se ne uhoda sistem, biće ih desetak. To je sistem koji će poboljšati funkcionisanje i upravljanje otpadom, stim, da će koristan otpad ostati ovde i ići će ponovno u proizvodnju, a ono što nije za upotrebu ide na deponiju – rekao je Andrija Penzeš.
ODRŽAVANJE ZELENILA
-Jedna od važnih aktivnosti JKP Čistoća je održavanje zelenila i zelenih površina u gradu. Trenutno su naši radnici angažovani na obnavljanju cvetnih površina i na pripremi za prolećnu sadnju, a do današnjeg dana je posađeno 225 drvorednih sadnica koje su zbog starosti ili padova izvađene na teritoriji grada. Sa ovim aktivnostima nastavićemo i tokom jesenje sadnje i sve ono što bude moguće da posadimo, mi ćemo uraditi – rekao je Andrija Penzeš.
Aktivnosti na tome su planirane u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada i Komunalnom inspekcijom gradske uprave.

NAJNOVIJE VESTI

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije

Удоми, не купуј

Уколико сте у потрази за кућним љубимцем, нема веће сатисфакције и испуњења него када се одлучите за удомљавање, јер ћете пружити безусловну љубав и сигуран дом једном предивном бићу које то итекако...

opširnije

Удоми, не купуј

Уколико сте у потрази за кућним љубимцем, нема веће сатисфакције и испуњења него када се одлучите за удомљавање, јер ћете пружити безусловну љубав и сигуран дом једном предивном бићу које то итекако...

opširnije