Počeli radovi na reciklažnom centru

27.12.2011.

Gradski reciklažni centar u Somboru prvi je od ukupno 33 koliko treba da bude izgrađeno u Srbiji naredne godine – rekao je na otvaranju radova Miloš Panjković, direktor Akcije “Očistimo Srbiju.” Panjković je ocenio da ovakav moderan način podrazumeva da se “na otpad više ne gleda kao na đubre, već kao na sirovinu za dalju preradu”.

Dr Miladin Avramov, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je saopštio da će

somborski centar, uz planiranu izgradnju regionalne deponije, doprineti da se grad Sombor svrsta među najmodernije evropske gradove u oblasti upravljanja otpadom. Avramov je podsetio da je u okviru akcije “Očistimo Srbiju” već mnogo učinjeno i da su sanirane brojne divlje deponije.

Gradonačelnik Sombora Nemanja Delić je rekao da će ovakav poduhvat imati višestruku korist za Sombor. Osim modernog pogona, grad će biti čistiji, a biće otvorena i nova radna mesta, saopštio je Delić.

Andrija Penzeš, direktor JKP “Čistoća”, podsetio je da je finansijer radova republički Fond za zaštitu životne sredine, planirani rok je 1. maj naredne godine, investicija košta oko 45 miliona dinara, a izvođači radova su somborska preduzeća “Venac”, “Somborelektro”, i “Somborputevi.”

U Gradskog reciklažnom centru u Somboru biće izdvajano i sortirano staklo, pet ambalaža, hartija, prenosive baterije i elektronski otpad.

NAJNOVIJE VESTI