Početna | Pitanja

Pitanje

Tema: Ulično osvetljenje

PITANJE: Prijavljum da ne radi ulično osvetljenje u Gruje Dedića ispred brojava 8,10,12,14,16,12a,14a i 16a. Da li je moguće popraviti ove svetiljke kako bi one služile svrsi?

ODGOVOR: Ulično osvetljenje nije više u nadležnosti JKP “Čistoće” Sombor. Javnu rasvetu je preuzelo JKP “Zelenilo” Sombor. Ovo vam je kontakt telefon poslovođe za javne rasvete, Aleksandar Karalić 063 111 54 09 koji će vam dati sve neophodne informacije.

Tema: Kako rešiti dug ako se prima socijalna pomoć

PITANJE: Kako da resim dug, kada imam socijalnu pomoc (na resenju pise 11 400) a od toga zivimo ja (bolesna) i nezaposleni sin? Da li postoji mogucnost da zaposlite sina da otplati dug?

ODGOVOR: 1) ZAKONOM O KOMUNALNIM DELATNOSTIMA (“Sl. glasnik RS”, br. 88/2011) u poglavlju “Subvencionisanje određenih kategorija korisnika komunalnih usluga” u članu 29 utvrđeno je sledeće:

“Jedinica lokalne samouprave može utvrditi kategorije korisnika komunalne usluge koji plaćaju subvencioniranu cenu komunalne usluge, kao i iznos subvencija za svaku kategoriju.

Jedinica lokalne samouprave je dužna da dostavi spisak tih korisnika komunalne usluge vršiocu komunalne delatnosti, kao i da nadoknadi subvencionirani deo cene vršiocu komunalne delatnosti. Logično je predpostaviti da će građani zahteve podnositi određenom organu lokalne samouprave, koji će nakon rešavanja pojedinačnih zahteva, komunalnim preduzećima dostavljati spisak lica koji plaćaju subvencionisanu cenu ili je uopšte ne plaćaju u slučaju da je za tu kategoriju utvrđena subvencija u iznosu od 100%.

Ugovorom o poveravanju može se predvideti subvencionirani iznos cene za određene kategorije korisnika koji se neće nadoknađivati vršiocu komunalne delatnosti.”

Shodno napred navedenom subvencionisanje određenih kategorija korisnika komunalnih usluga je u nadležnosti lokalne samouprave, a ne javnih preduzeća koja pružaju komunanle usluge. Lokalna samouprava odluku o subvencionisanju određenih kategorija korisnika još nije donela, a koliko je nama poznato donošenje ove odluke planira se drugoj polovini ove godine i to nakon usvajanja rebalansa budžeta Grada Sombora, kojim treba da se utvrde sredstva za ove namene, jer ih do sada nije bilo u budžetu. Ovom odlukom će se regulisatu kategorije korisnika i visina subvencije za svaku kategoriju.

2)Zasnivanje radnog odnosa sa novim licima radi popunjavanja slobodnih, odnosno upražnjenih radnih mesta kod korisnika javnih sredstava, u smislu člana 27e stav 35. ZAKONA O BUDŽETSKOM SISTEMU (“Službeni glasnik RS”, br. 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 62/13, 63/13 – ispravka i 108/13 – u daljem tekstu: Zakon) uređeno je UREDBOM O POSTUPKU ZA PRIBAVLJANJE SAGLASNOSTI ZA NOVO ZAPOŠLJAVANJE I DODATNO RADNO ANGAŽOVANJE KOD KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA (“Sl. glasnik RS”, br. 113/2013 i 21/2014). Navedenim zakonom zabranjeno je zapošljavanje u javnim preduzeđima osim u slučajevima i po proceduri utvrđenoj Ovom uredbom, tako da ne postoji mogućnost da zaposlimo vašeg sina da otplati dug.

Tema: Kupovina kante za otpatke

PITANJE: Pod kojim uslovima se moze kupiti kanta za otpatke od 120l i da li moze da se placa na rate preko racuna za komunalne usluge ili mora u kesu?

ODGOVOR: JKP Cistoća Sombor više ne prodaje plastične kante. Trenutno proizvodimo po narudzbi metalne kante od 110 l i cena je 7.200,00 dinara. Placanje ne ide na rate nego u gotovini. Drugo resenje je

Tema: Prijava neispravnosti javne rasvete

PITANJE: Postovani,4 ulicne bandere nemaju ulicnu rasvetu i to jedna za drugom u ulici Tome Roksandica od broja 18 pa do 26, mrkli je mrak prosle nedelje je dve noci za redom obijena jedna kuca u tom nizu. Da li postoji mogucnost da se resi problem?

ODGOVOR: Postovana, JKP Cistoca ne radi vise javnu ravetu, to je sada preuzelo JKP Zelenilo.ića br. 12.mbor, Ul. Rade Drakulića br. 12.

Tema: Prenos računa

PITANJE: Poštovani-a, račun za iznošenje smeća se vodi na ime mog pokojnog dede (M. V.), a pre nekoliko dana mi je baka prepisala kuću, pa bih želeo da sve regulišem i prebacim na moje ime. Interesuje me šta mi je sve potrebno?

ODGOVOR: Poštovani, potrebno je da donesete na uvid original Ugovora o prenosu prava vlasništva (svojine) ili Rešenje o uknjižbi na vaše ime, u Naplatnu službu JKP Čistoća Sombor, Ul. Rade Drakulića br. 12.

Tema: Smeće oko kontejnera

PITANJE: Učestale su pojave da pojedini građani preturaju po kontejnerima. Nakon toga, neki od njih ostavljaju velike količine otpada pored kontejnera. Kako to sprečiti i šta se radi sa otpadom van kontejnera?

ODGOVOR: Služba javne higijene u gradu obavlja se na javnim površinama koje su određene planom i programom radova.Osim ostalog, deo radnika se angažuje na održavanju higijene oko posuda za odlaganje komunalnog odpada kod stambenih zgrada. Smeće van posuda nije nova pojava i sa ovim problemom se radnici „Čistoće“ susreću već duže vreme. Konstatacija koja se navodi je tačna, a zbog toga trpimo svi: „Čistoća”, koja ima veće troškove, a uredni i savesni građani zbog bahatih pojedinaca. Svedoci smo da pojedini građani preturaju po posudama tražeći sekundarne sirovine ili nešto drugo. Međutim, ukoliko to čine narušavajući javni red i zagađujući životnu sredinu, onda to spada u komunalni prekršaj, pa se u toj oblasti treba tražiti odgovor i rešenje ovog problema.JKP „Čistoća“ nije nadležna da interveniše prema ovim osobama, ali dobronamerno upozoronje nije na odmet. Sombor je ipak naš grad, a životna sredina koja nas okružuju samo je jedna.dmah ispod žiro račun

Tema: Plaćanje računa

PITANJE: Postovani, hteo bih elektronski da uplatim racune za zemljiste i smece. Molim Vas da mi ukratko objasnite kako to da izvedem (sta je potrebno upisati u polja svrha doznake i poziv na broj – kod placanja telefona u ovo polje se unosi broj racuna). Takodje me zanima da li jednom transakcijom mogu obaviti obe uplate ili je neophodno ove uplate razdvajati? Postoji li neki jednostavan nacin da proverim da li je uplata ispravno prosla?

ODGOVOR: Kada uplaćujete elektronski uplatu računa za zemljište i smeće potrebno je da tačno upišete podatke sa računa koje ste dobili na kućnu adresu. Znači: Ime i prezime na koga se vodi račun,adresa i mesto, broj računa. Poziv na broj upisujete potrošački broj koji je jedinstven za svakog korisnika i nalazi se odmah ispod žiro računa

Tema: Auto otpad i deponije

PITANJE: Stalno se vodi polemika o deponijama a sta uraditi sa auto otpadom na manje od kilometar od centra grada. komunalna inspekcija nije vec 6 godina u stanju apsolutno nista da uradi a nemam kome drugom da se obratim. Radi se o auto otpadu dragic u ulici sv. miletica 91a koji svu svoju delatnost obavlja na javnoj zelenoj povrsini uz to je i potpuno zatrpao kanal za odvoÄ enje atmosferskih voda. Kada vasi ljudi kose travu nije mi jasno kako to obavljaju ili možda samo obiđu i time reše stvar. Molim vas za pomoć jer to predstavlja ruglo, verujem da vam je već dobro poznat ovaj problem posto sam se vec obracala i vama ali kao i kod drugih institucija nije uraÄ eno apsolutno nista, osim prebacivanja odgovornosti. Molim Vas bar da mi odgovorite ima li sanse da se ikada ista uradi po tom pitanju ili da se obracam nekom iz pokrajine posto MI Somborci to ne smatramo bitnim, očigledno. Hvala!

ODGOVOR: Posto firma kako kazete svoj otpad deponuje na zelenoj povrsini a u obavezi je da prostor gde odlaze svoj otpad ogradi i izbetonira, postoji osnova za izlazak inspekcije na teren i preduzimanje odredjenih mera. Pokusajte da se obratite Republickoj inspkciji za zastitu ž.s. i prostornog planiranja sa dopisom putem faksa ili telefonom. Pogotovo sto je trenutno akcija “Ocistimo Srbiju” pa mislim da ce to uzeti kao jedan od prioriteta

.

NAJNOVIJE VESTI

Saopštenje povodom “Meseca čistoće”

U okviru akcije Mesec Čistoće u gradu Somboru, koja je počela 27.03 a završila se 08.05.2023. godine, prikupljeno je, transportovano i na gradsku deponiju u Rančevu odloženo 10.786  kubnih metara...

opširnije