U Somboru otvoren Reciklažni centar

04.07.2012.

Ugovor o izgradnji reciklažnog centra u Somboru potpisan je pre godinu dana sa predstavnicima Ministarstva za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, izgradnja je počela decembru 2011. a RC je pušten u rad na Vidovdan, 28. juna.

Gradonačelnik Nemanja Delić, ocenio je da je otvaranje RC značajan dan za Sombor i da je projekat višestruko koristan jer “pokazuje da javna komunalna preduzeća mogu da podižu svoje kapacitete ako postoji prava ideja, dobra finansijska konstrukcija i ako lokalna samouprava prepozna interes za realizaciju takvog projekta.”

-Sombor je grad koji vodi računa o zaštiti životne sredine i ovo je još jedan korak u unapređenju upravljanja otpadom u gradu. U planu je i izgradnja regionalne deponije koja će još više unaprediti oblast upravljanja otpadom, a naročito mi je drago to što je cela ova investicija iz domaće privrede i što će se ovde uposliti domaće stanovništvo – rekao je Delić.

Andrija Penzeš, direktor JKP “Čistoća” je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Sombor prvi grad u kojem je otvoren moderan centar za reciklažu otpada, u okviru akcije “Očistimo Srbiju 2011.” zahvaljujući, pritom, svima koji su učestvovali u realizaciji projekta.

-Verujem da će ovaj Centar ispuniti svoje ciljeve i zadatke. Sistem je u razradi, a u narednom periodu ćemo, putem oglasa i obaveštenja, informisati građane o tome da mogu  i sami da donesu otpad u RC. Druga aktivnost je usmerena na lokalne sakupljače otpada sa kojima moramo da uspostavimo bolju saradnju. Važno je istaći da se u Reciklažnom centru ne vrši prerada, već samo separacija, razvrstavanje različitih vrsta otpada i njegovo pakovanje. Kapacitet postrojenja je separacija i pakovanje devet tona otpada dnevno. Planirano je zapošljavanje 15 radnika, a za sada ih je samo nekoliko jer još uvek nemamo dovoljnu količinu otpada za separaciju – rekao je Andrija Penzeš. On je najavio i novi projekat, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za zaštitu životne sredine, a kojim je planirano da se MZ “Venac” i “Selenča” podeli 1.050 kanti i vreće za otpad. U kante će se odlagati otpad koji će biti odnošen na deponiju, a u kese otpad koji će biti razvrstavan u RC.

Željka Jurakić, direktorka Fonda za zaštitu životne sredine je rekla da je izgradnja 17 reciklažnih centara i adaptacija još nekoliko već postojećih postrojenja u lokalnim samoupravama, rezultat sveobuhvatne aktivnosti koja traje 2 godine.

-Reciklažni centar u Somboru je prvi koji će ostvariti svoju punu funkciju u okviru akcije “Očistimo Srbiju.” Koncept izgradnje reciklažnih centara sprovodio se pod okriljem Ministarstva zaštite životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, a Fond za zaštitu životne sredine je finansirao izgradnju. Lokalne sredine su angažovanjem svojih radnika i tehnike, a i finansijskih sredstava, kada je to bilo neophodno, takođe podržale izgradnju RC. Sombor je svojim aktivnostima prednjačio i zbog toga prvi otvara ovo postrojenje. Fond je za izgradnju izdvojio 45 miliona dinara, a lokalna samouprava još dva do tri miliona. Ovo je najbolji primer i pokazatelj kako u budućnosti treba da upravljamo otpadom – rekla je Željka Jurakić.

Miloš Panjković, direktor akcije “Očistimo Srbiju” je podsetio da je cela akcija pokrenuta 2009. godine, kada je donet set ekoloških zakona kojima je regulisana i oblast upravljanja otpadom.

-Sombor se dobro pokazao i u akciji “Veliko spremanje Srbije”, koju smo organizovali zajedno sa lokalnim samoupravama. U prethodnom periodu se poboljšala komunalna opremljenost javnih preduzeća, a izgradnjom reciklažnih centara građani će dobiti i mogućnost da separišu otpad na mestu nastanka. Komunalna preduzeća će se modernizovati i na bazi prodaje sekundarnih sirovina, dobijaće sredstva koja će moći da koriste za unapređenje svojih usluga. Smanjiće se količina otpada koja završava na regionalnoj deponiji i sve to će umnogome doprineti kvalitetu života građana u lokalnim samoupravama koje će dobiti reciklažne centre – ocenio je Miloš Panjković.

NAJNOVIJE VESTI

Нерадни дани током празника

Обавештавамо вас да ЈКП "Чистоћа" Сомбор неће радити од среде 1.маја до понедељка 6.маја. Од 7. маја настављамо са радом редовно! Желимо вам срећне...

opširnije

Међународни дан планете Земље

Сваког 22.априла обележавамо Међународни дан планете Земље 🌍 Све већи ризици и многи изазови услед климатских промена и ситуација, попут суша, поплава, топлотних таласа, смањивања биоразноликости и...

opširnije

Удоми, не купуј

Позивамо све наше суграђане да посете Прихватилиште за напуштене псе и мачке и изаберу за себе једног верног пријатеља. Сви наши пси су чиповани,вакцинисани,очишћени од паразита и социјализовани,...

opširnije