Címoldal | Az újrahasznosítási központról

Az újrahasznosítási központról

Az újrahasznosítási központ Zomborban 2012.június 28-án, Vidovdan (Szent Vid napja) napján lépett működésbe és nagy lépést jelent a hulladékgazdálkodásban Zombor város számára.
Az újrahasznosítási központban a hulladékot elkülönítik azaz szétválogatják és csomagolják, nem dolgozzák fel. Az üzem tervezett kapacitása 9 tonna hulladék elkülönítése és csomagolása naponta.
Az újrahasznosítási központ értéke millió dinár, amelyet a Környezetvédelmi, Bányászati és Területrendezési minisztérium finanszírozott a Környezetvédelmi alapon keresztül. A központ építésére a „Tisztítsuk meg Szerbiát” akció során került sor és Zombor volt az első város amelyben ezen akció keretein belül épült ilyen központ. Emiatt igen fontos, az ökológiai okok mellett, hogy az újra feldolgozható hulladék az Újrahasznosítási központba kerüljön.

A zombori Újrahasznosítási központban felvásárolják a PET csomagolást, műanyag rekeszeket, asztalokat, székeket, hordókat, fóliát, papírt és kartont, üveget és tetra-pak csomagolást.
A polgároknak értesíteniük kell a Čistoća KKV illetékes szolgálatát a szóban forgó hulladék fajtájáról és mennyiségéről, munkanapokon 7 és 14 óra között a 025/5414-226 telefonszámon és el kell dönteniük, személyesen hozzák be a hulladékot a Központba vagy igénybe veszik a Közvállalat terepi szolgáltatását. Ha a lakosok úgy döntenek, hogy személyesen hozzák be a hulladékot akkor annak mérését mi végezzük el a Központban, és a térítést az érvényes árjegyzék szerint fizetjük ki.

Arra kérjük a polgárokat, hogy a személyesen behozott minimális hulladékmennyiség 30kg legyen. A Közvállalat terepi szolgálata csak akkor megy ki az újrahasznosítható nyersanyagért ha nagyobb mennyiségű hulladékról van szó, javasolt 200 kg felett,a távolságtól függően, némely esetben több is. Ezesetben ajánlatot készítenek a másodrendű nyersanyagok felvásárlásának céljából, mint természetes, úgy jogi személy esetében is.

Az Újrahasznosítási központ a Sztapári úton (Staparski put bb) található, számozatlan, a Központ munkaideje pedig hétfőtől péntekig 7 órától 14 óráig.

Legfrissebb hírek