Mladi ekolozi u poseti Reciklažnom Centru

 

Aktivnosti projekta „Ekološka inicijativa“ predviđaju neposredno upoznavanje učesnika u ovom projektu i ciljnih grupa, sa postupkom selekcije reciklabilnog otpada. Sa tim ciljem su 29. novembra 2017. u poseti Reciklažnom centru JKP „Čistoće“ bili učenici IV razreda Srednje škole "Sveti Sava", smer tehničar zaštite životne sredine. Nakon razgledanja pogon za primarnu selekciju sekundarnih sirovina i upoznavanja sa elementima postupka selekcije, učenici su u razgovoru izneli niz korisnih predloga za skladištenje tvrde plastike i njeno selektovanje, kao i predlog adekvatnijeg skladištenja staklene ambalaže.

 

Pokrenuto je i niz drugih pitanja, a posebno oko sakupnjanja i bezbednog skladištenja posebnih tokova otpada kao što su istrošene baterije iz domaćinstva i ustanova, mogućnosti skupljanja jestivog ulja iz domaćinstva, kako rešiti problem enormnih količina plastičnih kesa, problem krađe sekundarnih sirovina iz „Čistoćinih“ kontejnera na javnim površinama. Kao rešenje za takve situacije, predloženo je postavljanje podzemnih kontejnera na kritičnim lokacijama u gradu, kao i potreba efikasnijeg rada  komunalne policije i inspekcije, uz stalne aktivnosti u motivaciji građana i generatora otpada na pravilno postupanje sa njim.

 

Učenici su ukazali na slabu medijsku zastupljenost Reciklažnog centra i potrebu da se prednosti reciklaže kao jednog od vidova brige o životnoj sredini što više publikuju.

 

Mladi ekolozi u poseti Reciklažnom Centru

© Sva prava zadržana JKP ČISTOĆA . Izrada web sajta BIT Soft